Menu

Berichten

Wat doen Gelderse steden of de provincie Gelderland tegen melden geluidsoverlast?

In een stad als Arnhem, Nijmegen, Ede of welke andere Gelderse stad kunt te maken krijgen met geluidshinder. De reden hiervoor kan zijn het dichte wegennet en een hoge bevolkingsdichtheid. Als het omgevingslawaai zo hoog is, dan kan dat leiden tot heel wat overlast. Geluid maakt immers ook deel uit van de leefkwaliteit van uw buurt. In kleinere steden, zoals Zevenaar, Doetinchem of Lochem zullen de problemen zich in mindere mate voordoen.

Geluidshinder heeft veel oorzaken

U kan bijvoorbeeld hinder of overlast ondervinden van straatlawaai, muziekfestivals, uw buren, luchtvaart, spoorverkeer, wegverkeer of industriële installaties.

Wat bepaalt of geluid als hinderlijk maakt, hangt in de eerste plaats af van de eigenschappen van het geluid zelf. Is het luid? Is het monotoon of juist veranderlijk? Is het een aangenaam geluid of storend? Wanneer doet het geluid zich voor: overdag, ‘s avonds of ‘s nachts? Wat is de toonhoogte?

Ook individuele zaken bepalen mee hoe hinderlijk een geluid ervaren wordt. De ene persoon is  gevoeliger voor lawaai dan de andere.  Ook de plaats waar u bent speelt een rol. In de stad zal u sommige geluiden als normaal beschouwen, terwijl u diezelfde geluiden op het platteland als overlast ervaart.

Lawaai en gezondheid

Het geluid dat afkomstig is van luchtverkeer, van wegen of spoorbanen treffen doorgaans een groot aantal mensen in een stedelijke omgeving.  Het kan bijvoorbeeld tot verminderde slaap en tot irritatie leiden. Hetgeen weer kan leiden tot problemen met het hart, hoge bloeddruk, vermoeidheid en stress.

Ondervindt u geluidsoverlast? Dan kan u dit melden. Een melding kan bij uw Gelderse gemeente. Veel gemeenten beschikken over speciale meldformulieren, zoals bijvoorbeeld gemeenten: Renkum, Rheden, Rijnwaarden,  Bronckhorst, Aalten of Winterswijk.

U kunt natuurlijk ook Geluidsoverlast melden via www.milieuklachten.nl

<< Ga terug naar de vorige paginaErvaart u overlast?

Melding doorgeven  

Cookies: deze site gebruikt cookietechniek. Als u doorgaat zijn wij van mening dat u het gebruik ervan accepteert.  Accept  Meer informatie