Menu

Afvaldumpingen in Gelderland

De laatste jaren is het duidelijk geworden dat het dumpen van afval in veel gebieden tot steeds grotere overlast en ergernis leidt. In bos- en natuurgebieden in Gelderland worden allerhande dumpingen gedaan, zoals drugsdumpingen, afvaldump, maar ook dump van chemicaliën en grofvuil.
 

Toezicht in bos- en natuurgebieden

De laatste jaren is de mogelijkheid op toezicht in natuurgebieden en bosgebieden in Gelderland afgenomen. De politie is steeds minder vaak aanwezig en het toezicht moet steeds meer gedaan worden door “bijzondere opsporingsambtenaren”, bijvoorbeeld boswachters en jagers. Deze groep “boa’s” is echter te klein om de hele provincie Gelderland van Nijmegen tot Zwolle en van Winterswijk tot Barneveld te doorkruisen en overtreders op te sporen.

 

Bezuinigingen

Het probleem van een drugsdumping in Ede, een afvaldumping in Arnhem of een dumping van een complete kinderkamer in de Loenense bossen ligt niet alleen bij de toezichthouders. Het is een politiek probleem; met name de bezuinigingen door de overheid de laatste jaren zorgen ervoor dat overlast van afvaldump aanzienlijk is toegenomen. Ook zijn er in de omgeving van de Hatertse Vennen meer afvaldumpingen waargenomen sinds de invoering van een pas om grofvuil te laten ophalen in bijvoorbeeld Berg en Dal, Nijmegen, Beuningen en Wijchen. Ook de inwoners van andere plaatsen in Gelderland, zoals Heumen en Malden, hebben te maken met bepaalde restricties als het gaat om het storten van grofvuil. Inmiddels is er een flink aantal mensen die van mening is dat de provincie Gelderland meer zal moeten investeren in het opsporen en tegengaan van criminaliteit in de buitengebieden.

 

Wat is er aan te doen?

Constateert u zelf als recreant of als boer een dergelijke illegale dumping van bijvoorbeeld afval, drugsvaten of grofvuil dan kunt u natuurlijk melding doen via Milieuklachten.nl, zodat de melding snel bij de juiste (overheids)instantie terechtkomt. Mocht u getuigen zijn van een afvaldump of een drugsdumping probeert u dan zoveel mogelijk details op te schrijven en door te geven. U kunt zelfs proberen foto’s te maken. Maar wees altijd voorzichtig; de situatie kan snel onder spanning komen te staan als u wordt gezien of wordt aangesproken. In Culemborg is in december 2017 een groot aantal vaten met drugsafval gevonden. Het opruimen hiervan heeft de gemeente ongeveer € 40.000 gekost. U begrijpt dat de criminelen die het afval dumpen veel te verliezen hebben en liever niet betrapt willen worden. Zorg dat u niet in gevaar komt. Ook als u een dumping aantreft van bijvoorbeeld chemicaliën of drugs moet u nooit trachten de plaats zelf op te ruimen, maar geef de melding door aan de juiste instantie of doet u dit via deze site.Ervaart u overlast?

Melding doorgeven  

Cookies: deze site gebruikt cookietechniek. Als u doorgaat zijn wij van mening dat u het gebruik ervan accepteert.  Accept  Meer informatie