Menu

Zwerfvuil

Opengescheurde vuilniszakken, hondenpoep en verroeste verfblikken langs de kant van de weg. De schade aan het milieu is misschien niet zo groot, maar ze vormen wel een bron van ergernis. Uit een onderzoek van de consumentenbond naar straatvervuiling blijkt dat hondenpoep de grootste ergernis vormt, gevolgd door rondslingerende verpakkingen zoals blikjes, plastic bekers, zakjes en wikkels.

Zwerfvuil op straat
Wanneer het vuil niet vaak genoeg wordt opgehaald of vuil te vroeg aan de straat wordt gezet kan de buurt vervuilen. Zwerfvuil op straat of in plantsoenen bepaalt voor een belangrijk deel de leefbaarheid van de buurt. Vroeger schrobde ieder wekelijks zijn eigen stoepje en werd de straat regelmatig geveegd door de gemeente. De laatste jaren is zwerfvuil op straat toegenomen.
Tegen mensen die afval op straat gooien, kunt u - als burger - moeilijk iets ondernemen. Natuurlijk kan er een bekeuring worden uitgedeeld, maar tegen de tijd dat de politie ter plekke is, is de dader al gevlogen. Mensen aanspreken op hun laakbare gedrag lijkt nog het beste. Op die manier weet de buurtvervuiler ook dat zijn of haar gedrag niet op prijs wordt gesteld.

In de buurt van horeca
In de buurt van snackbars ontstaat veel afval, bijvoorbeeld lege patatbakjes en ijspapiertjes. Snackbareigenaren zijn verplicht om in de omgeving voldoende afvalbakken te plaatsen - en deze ook te legen. Doen ze dat niet dan kunt u dit melden, bijvoorbeeld via Milieuklachten.nl.

Huishoudelijk afval
De gemeente draagt zorg voor de verwijdering van huishoudelijk afval. In de meeste gemeenten komt de vuilnisman iedere week langs; de ene week om het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) op te halen, de andere week nemen ze het overige huisvuil mee. In de plaatselijke afvalstoffenverordening regelt de gemeente precies hoe ze met het afval omgaan. In vrijwel alle gemeenten is een soort kalender huis aan huis verspreidt met daarop precies de regels.
Het is niet toegestaan om vuilniszakken en containers bij de straat te zetten op dagen dat de gemeente niet langs komt om het vuil te halen.

Voor grofvuil geldt hetzelfde. Ook hier geldt dat je niet zomaar het vuil buiten mag zetten. In sommige gemeenten wordt het grofvuil op bepaalde dagen opgehaald, in andere moet je bellen voordat ze langskomen. Het heeft geen zin om grofvuil buiten te zetten bij het andere afval.



Ervaart u overlast?

Melding doorgeven  

Cookies: deze site gebruikt cookietechniek. Als u doorgaat zijn wij van mening dat u het gebruik ervan accepteert.  Accept  Meer informatie