Menu

Houtkachels en open haarden

Houtkachels en open haarden geven gezelligheid, vooral ‘s avonds en in de winter. Naar schatting staan er zo’n 950 duizend houtkachels en open haarden in Nederland. Niet iedereen is echter gelukkig met de stank die al die open haarden veroorzaken.

Milieuvervuiling
Het stoken van hout lijkt onschuldig, maar kan aanzienlijke luchtvervuiling veroorzaken. Een slecht gestookte houtkachel of open haard kan veroorzaakt meer vervuiling dan honderd gaskachels bij elkaar. Dat komt vaak door de onvolledige verbranding als gevolg van een te lage verbrandingstemperatuur of door gebrek aan zuurstof. De belangrijkste vervuilende stoffen die bij stoken van hout vrijkomen zijn koolmonoxyde en koolwaterstoffen, waaronder PAK’s.

Gezondheid
Een open haard of houtkachel is door de luchtvervuiling binnenshuis zonder meer ongezond. Verkeerd stookgedrag leidt tot zeer hoge concentraties aan PAK’s. Ook komen er fijne stofdeeltjes in de kamer die schadelijk kunnen zijn.
Buitenshuis zorgen open haarden en houtkachels voor gezondheidsproblemen bij omwonende, met name mensen met ademhalingsproblemen.

Praten met de buren
De eerste en belangrijkste stap is praten met de buren, die de overlast veroorzaken. In de meeste gevallen is dit voldoende en kunnen er afspraken gemaakt worden. Het wordt lastiger als praten niet helpt of zelfs echte ruzie veroorzaakt. In dat geval zult u de gemeente moeten vragen of zij wil optreden tegen de overlast.Ervaart u overlast?

Melding doorgeven  

Cookies: deze site gebruikt cookietechniek. Als u doorgaat zijn wij van mening dat u het gebruik ervan accepteert.  Accept  Meer informatie