Menu

Berichten

Drugsafval in de provincie Gelderland melden

In Gelderland wordt het nieuws met enige regelmaat beheerst door het dumpen van drugsafval. Dit gebeurt vaak in natuur- en agrarische gebieden. Naast Gelderland hebben vooral ook de provincies Limburg en Brabant te maken het dumpen van vaten met synthetisch drugsafval. De vraag is: wat je als wandelaar of fietser moet doen als je hiermee geconfronteerd wordt. Belangrijk is ook hoe drugsafval kan worden herkend en er een melding van kan worden gemaakt.
 

Wat wordt er verstaan onder drugsafval?
Bij het vervaardigen van synthetische drugs, zoals bijvoorbeeld XTC, worden diverse chemische spullen toegepast. De XTC wordt geproduceerd in een speciaal daarvoor ontwikkeld productieplaats. Vaak zijn dit verlaten bedrijfsterreinen, schuren et cetera. Bij de productie van XTC komt afval vrij. DAT kan dan gaan om giftige, bijtende en zelfs brandbare stoffen. Vaak worden deze in vaten of jerrycans achtergelaten langs de kant van de weg of in bos- en natuurgebieden.
 

Wat is van belang als je drugsafval aantreft?
De politie heeft een aantal duidelijke en handzame regels gemaakt waar men op kan letten als er drugsafval wordt aangetroffen:

  • Raak het afval niet aan! Duw of schop niet tegen de verpakkingen.
  • Houd minimaal 25 meter afstand (bij brand minimaal 100 meter) met de wind in de rug.
  • Rook niet in de buurt van de dumping (het is sowieso verstandiger om niet te roken in de natuur).
  • Alarmeer direct de politie of brandweer via 112.
  • Geef de exacte locatie door en of er eventueel sprake is van brand of rook. De alarmcentrale zal vervolgens de brandweer en/of politie inschakelen.

Wat is van belang als je getuige bent van een dumping?
Zie je dat iemand een dumping verricht, kom dan niet zelf in actie maar bel de politie via 112. Maak als dat kan foto’s, noteer nummerborden en probeer te onthouden hoe betreffende personen eruit zien.

<< Ga terug naar de vorige paginaErvaart u overlast?

Melding doorgeven  

Cookies: deze site gebruikt cookietechniek. Als u doorgaat zijn wij van mening dat u het gebruik ervan accepteert.  Accept  Meer informatie